Nekada su SUV-ovi bili ogromne zvijeri sa pogonom 4×4, masivnim gumama i ogromnim spremnicima goriva. Danas je upravo suprotno. Moderni, praktični SUV-ovi imaju manje i elegantnije oblike karoserije, ekonomičniji su za vožnju, a ponekad nemaju ni pogon na sva četiri kotača.

Zašto je SUV dobar izbor?

  • SUV-ovi imaju višu krovnu liniju i viši položaj sjedenja što olakšava preglednost kada se vozite ili parkirate automobil.
  • Lako je ući i izaći, jednostavno zakoračite u njega.
  • Pronaći ćete dovoljno mjesta za kolica, torbe, shopping ili opremu za vaše kampiranje preko vikenda.
  • Krovni nosači često dolaze standardno što olakšava pričvršćivanje nosivih elemenata za razne namjene. Razmislite o visini SUV-a koji imate na umu, jer ne želite podizati bicikl preko 2 metra iznad glave ako ne morate.
  • Ako vam je potrebna vuča, provjerite ispunjava li kapacitet vuče vaše zahtjeve. Ako morate vući jako tešku prikolicu, možda bi se isplatilo pogledati neki pick-up sa dvostrukom kabinom.
  • Iako SUV-ovi nisu toliko ekonomični kao mali automobil zbog dodatne težine komponenti pogona na četiri kotača te veće veličine karoserije i motora, učinkovitost goriva uvelike se poboljšala. Kad usporedite prednosti koje pružaju njihove performanse i unutarnji prostor ove vrste automobila, mogli biste to smatrati dobrim kompromisom.

Pogon na sva četiri kotača ili na dva kotača?

Sa SUV-om dolazi izbor pogonskog sustava – 2WD (pogon na dva kotača) ili 4WD (pogon na sva četiri kotača), poznat i kao AWD (pogon na sve kotače). Teren i uvjeti po kojima vozite odredit će koju vrstu automobila trebate kupiti.

Ako se uglavnom vozite po asfaltiranim cestama, tada je SUV sa prednjim pogonom izvrstan izbor. Imat ćete sve pogodnosti prostora i preglednosti SUV-a, a samo prednji pogon je ekonomičniji zbog toga što su 2WD SUV-ovi lakši od svojih 4WD rođaka.

Ako ste malo pustolovniji ili se morate uhvatiti u koštac sa izazovnijim uvjetima na cesti ili površini kojom vozite, tada bi vam AWD ili 4WD model bolje odgovarao. Zahvaljujući izvedbi karoserije, postavljenom ovjesu i razmaku od tla može se nositi sa svime što postavite pred njega.

Kada tražite 4WD, nisu svi jednaki. Neki su isključivo namijenjeni za poboljšanu vuču na cesti, neki pružaju mješavinu cestovnih performansi AWD-a i terenskih sposobnosti, a neki su predviđeni za ozbiljnu vožnju na sva četiri kotača.

Za svaki postoje plusevi i minusi, pa imajte na umu kako želite koristiti svoj SUV.

Neki od nas žive u dijelovima zemlje gdje su snijeg i jaki mrazevi redovita pojava tijekom zime. U takvoj situaciji postoje znatne sigurnosne prednosti u odabiru vozila s prednjim pogonom sa mogućnošću pogona na sva četiri kotača kada je to potrebno. Ovi sustavi su programirani da podešavaju vuču za svaki kotač kako bi se omogućilo maksimalno prianjanje na cesti u svim vremenskim i površinskim uvjetima. Neki AWD modeli također mogu prilagoditi postavke za skliske situacije poput zaleđene površine ili za vožnju po plaži.

Ako vam je glavni prioritet otkriti najskrovitije dijelove Hrvatske, tada će vaš izbor biti SUV sa ljestvastom šasijom i 4WD pogonom sa maksimalnim momentom i vučom. Budući da su takva vozila uglavnom dizajnirana za terensku uporabu, postoji određeni kompromis kod upravljanja na cesti. No, to je mala cijena koju trebate platiti kako biste došli na najizoliranije mjesto za ribolov ili jako udaljeno mjesto za kampiranje.

Svaki proizvođač ima svoju terminologiju za svoje 4WD sustave. SUV-ovi marke Suzuki su opremljeni sa ALLGRIP tehnologijom, a ova poznata marka ima povijest od preko 50 godina inovacija u području 4WD tehnologije.

Ako razmišljate o kupovini SUV-a i niste sigurni koji je pravi za vas, posjetite auto salon Suzuki Antares Centar u Zagrebu već danas. Nazovite naše prodajne predstavnike na telefon 01 5540 080 za najbolji savjet pri kupnji novog SUV-a.