Zahvaljujući napretku tehnologije, suvremena vozila se mogu pohvaliti širokim rasponom sigurnosnih značajki koje vam pomažu da sigurno vozite, ali vam i olakšavaju život. Iako nesreće nisu nešto na što možete uvijek utjecati, sigurnosne značajke vašeg automobila mogu vam pomoći da izbjegnete ili barem smanjite ozljede za vas i vaše najmilije.

Što čini automobil sigurnim?

Kada govorimo o sigurnosnim značajkama, većina će automatski pomisliti na sigurnosne pojaseve i zračne jastuke. U stvari, za vašu sigurnost u automobilu se brine kombinacija koju čine strukturni integritet, pasivne sigurnosne značajke i tehnologija sigurnosne pomoći.

Strukturni integritet

Strukturni integritet čini konstrukcija vašeg automobila, odnosno njegova moć da, u slučaju sudara, izdrži i kanalizira udar dalje od putnika u vozilu.

Pasivne sigurnosne značajke

Pasivne sigurnosne značajke su one koje dolaze ugrađene s automobilom i automatski se aktiviraju ako je potrebno. To su obično stvari koje su vam najpoznatije, poput zračnih jastuka, mehanizama za odvajanje kočnica i sigurnosnih pojaseva. One su tu da smanje ozljede i spase vam život ako se dogodi nesreća.

Tehnologija sigurnosne pomoći

Tehnologije sigurnosne pomoći kao što su nadzor mrtvog kuta (BSM), autonomno kočenje u nuždi (AEB), kontrola držanja kočnice na strmini, automatska prednja svjetla ili prilagodljivi tempomat, ovdje su kako bi pomogle vozaču da izbjegne ili smanji težinu nesreće. Te značajke obično imaju alarme upozorenja ili automatski ili poluautomatski mijenjaju performanse automobila kada detektiraju mogućnost nesreće.

Koje su najvažnije sigurnosne značajke koje trebate u novom automobilu?

Sigurnosni pojasevi

Sigurnosni pojasevi su, bez sumnje, apsolutni spas. Napetošću kojom vas drže sprječavaju da odletite sa sjedala kroz vjetrobransko staklo u slučaju nesreće, ali vas i štite od udara prednjih zračnih jastuka. Korištenje sigurnosnih pojaseva i osiguranje dječje autosjedalice pomoću sigurnosnog pojasa i sidrišta dok se automobil kreće, obavezno je po zakonu za vozača i sve putnike u automobilu.

Vrlo je zgodno imati u automobilu sustav upozorenja koji vas upozorava ako ste se vi ili vaši putnici zaboravili vezati.

Zračni jastuci

Zračni jastuci se napušu u slučaju nesreće kako bi vas zaštitili od utjecaja nesreće te mogu pomoći u smanjenju štete i boli koju biste doživjeli. Zračni jastuci se aktiviraju kada senzor otkrije da je došlo do dovoljno jakog udara, što pokreće veliku količinu plina za brzo napuhavanje zračnog jastuka.

Za najbolju zaštitu dobro je voziti automobil koji ima najmanje šest zračnih jastuka ovih vrsta:

Prednji –  koji pokrivaju područje volana i popunjavaju područje ispred suvozača u slučaju sudara sprijeda,

Bočni – koji se napuhuju između vas i vrata kada dođe do bočnog udara,

Zavjese – koje padnu s unutarnje strane krova i preko prozora.

Elektronička kontrola stabilnosti i kontrola vuče

Elektronička kontrola stabilnosti (ESC) osmišljena je kako bi zaustavila proklizavanje i održala vaš automobil sigurnim i stabilnim na cesti. ESC podešava pojedinačne kočnice na svakom kotaču kada osjeti da automobil gubi prianjanje na cesti. Ova sigurnosna značajka naziva se i „elektronički program stabilnosti“ (ESP), „dinamička kontrola stabilnosti“ (DSC), „dinamička kontrola vozila“ (VDC) ili „pomoć pri stabilnosti vozila“ (VSA), a pomaže u sprječavanju vašeg vozila da izgubi vuču i isklizne s ceste, posebno u vlažnim vremenskim uvjetima.

Kontrola vuče služi za održavanje prianjanja na pogonskim kotačima u slučaju pogona sprijeda, straga ili pogona na sve kotače. Pomaže smanjiti okretanje kotača mjerenjem brzine kojom se kreće svaki kotač, te ga usporava ili ubrzava kako bi se održala vuča na cesti.

ABS (sustav protiv blokiranja kočnica)

ABS je stvarno zgodan kada naglo zakočite u situacijama slabog prianjanja jer sprječava blokiranje kotača. To znači da možete upravljati, odnosno kontrolirati automobil do sigurnog kontroliranog zaustavljanja dok se sila kočenja na svakom kotaču automatski podešava.

Kamera za vožnju unatrag i parkirni senzori

Stražnja kamera jedna je od najkorisnijih sigurnosnih značajki kada je u pitanju parkiranje i vožnja unatrag na uskim mjestima. Pomoću nje možete provjeriti stražnje slijepe točke kako biste se uvjerili da je pokretanje vozila sigurno te je možete koristiti je za navođenje pri parkiranju uz rubnjake, u garažama ili na uskim prilazima.

Senzori za parkiranje na prednjim, stražnjim ili na oba branika mogu vam otkriti sve prepreke na putu vašeg automobila odašiljanjem zvučnog upozorenja koje postaje sve brže što ste bliže prepreki. To je korisno ako se previše približavate ogradi ili drugom parkiranom automobilu.

Automatska prednja svjetla

Iako se ove sigurnosne značajke možda ne čine glamuroznima, pomoć pri uključivanju dugog svjetla te automatsko niveliranje i automatsko uključivanje prednjih svjetala super su praktični.

Dok se noću vozite otvorenom cestom vrlo ćete lako zaboraviti ugasiti duga svjetla kada vam dolaze vozila ususret. Tu dolazi do izražaja automatsko upravljanje dugim svjetlima dostupno u Suzuki Swiftu. Ova značajka automatski prebacuje minimalnom brzinom glavna svjetla između dugog i kratkog snopa, ovisno o prisutnosti drugih vozila i rasvjeti okoline.

Kada se vozite po brdima ili prevozite veliku težinu u stražnjem dijelu vozila, automatsko niveliranje prednjih svjetala podešavati će visinu snopa tako da bude uvijek usmjeren prema cesti. Na taj ćete način maksimalno povećati svoju vidljivost, a da ne zaslijepite nadolazeća vozila. Prednja svjetla sa svjetlosnim senzorom uključuju se ili isključuju prema tome koliko je vani svjetlo ili tamno, što je savršeno kada treba uključiti svjetla u večernjim satima ili kada počne postajati tmurno, a naročito kada ulazite u tunel.

Upozorenje o sudaru sprijeda i automatsko kočenje u nuždi

Potrebna je samo sekunda da se promet nakupi i da automobil ispred vas iznenada zakoči. Automatski sustav kočenja pomoću radara, kakav u svoje automobile ugrađuje Suzuki, koristi refleksiju iz radarskog senzora s prednje strane vozila koji emitira milimetarske valove kako bi aktivirao napredne sigurnosne funkcije. Sustav će vas upozoriti kada otkrije opasnost od sudara s vozilom ispred vas kako biste imali više vremena za reakciju i izbjegavanje incidenta. Ako ne reagirate na vrijeme, pokrenut će se značajka automatskog kočenja u nuždi, smanjujući brzinu automobila što je brže moguće. 

Nadzor mrtvog kuta

U slučaju spajanja voznih traka ili kada se trebate prebaciti iz trake u traku na autocesti, korisno je imati značajku nadzora mrtvog kuta. Kada uključite pokazivač smjera, čut ćete zvučno upozorenje i vidjeti svjetlo upozorenja u bočnom retrovizoru, koje će vam dati do znanja da se u mrtvom kutu nalazi automobil, smanjujući rizik od kolizije sa vozilom iz susjedne trake.

Upozorenje o napuštanju trake i upozorenje o krivudanju unutar trake

Na cestama koje su označene s obje strane, sustav upozorenja o napuštanju prometne trake dati će vam do znanja ako odlutate iz svoje trake bljeskanjem vizualnog upozorenja na upravljačkoj ploči i vibriranjem upravljača.

Ako se umorite i automobil otkrije da ‘lutate’ po cesti, sustav upozorenja o krivudanju šalje audio i vizualna upozorenja kako biste ga mogli ispraviti i nastaviti putovanje bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Upozorenje o prometu iza vozila

Još jedna zgodna funkcija koja vam pomaže pri izlasku iz parkirnih mjesta u javnim garažama ili supermarketima je upozorenje o približavanju nadolazećih vozila straga. Ova značajka koristi stražnje postavljene bočne radarske senzore, poput onih u Suzuki Vitari, za siguran izlazak iz parkirnog mjesta kada vam vidljivost ometaju parkirani automobili s obje strane. Ako senzori prepoznaju da vam se približava automobil, pokreće se audio i vizualno upozorenje tako da možete pričekati sa izlaskom dok auto ne prođe.

Kada kupujete novi automobil, vodite računa o ovih 10 najvažnijih sigurnosnih značajki. Utješna je spoznaja da vaš automobil ima prave sustave koji će zaštititi i vas i one s vama u automobilu u slučaju nesreće. 

Ako želite kupiti novi automobil i niste sigurni što biste još trebali znati, posjetite auto salon Suzuki Antares Centar u Zagrebu već danas. Nazovite naše prodajne predstavnike na telefon 01 5540 080 za najbolji savjet pri kupnji novog automobila.