Sa zimom pred vratima moramo voditi računa o pripremi automobila za vožnju u zimskim uvjetima. Poznato je da u hladnim mjesecima, uslijed snijega ili leda na kolniku dolazi do smanjenog prianjanja između površine guma i površine ceste pa je teže upravljati vozilom. To se naročito očituje prilikom startanja s mjesta, ubrzanja, usporavanja ili upravljanja u zavojima. Zbog toga je jako važno da svoje vozilo opremite sa sve četiri zimske gume, koje su za razliku od ljetnih, svojom konstrukcijom i mješavinom od koje se proizvode bolje prilagođene niskim temperaturama, što znači da pružaju bolje prianjanje na mokrim i skliskim kolnicima.

Na koji tlak treba napumpati zimske gume?

Osim što ste vozilo opremili zimskim gumama, morate se pobrinuti i da gume budu pravilno napumpane. Optimalan tlak u gumama vašeg automobila obično preporučuje proizvođač, a informacije o preporučenom tlaku u gumama najčešće ćete pronaći na naljepnici zalijepljenoj na okvir vozačkih vrata. Svaki proizvođač vozila ima preporučenu gumu i preporučeni tlak za tu gumu na temelju težine i karakteristika vozila. Budući da se radi o tlaku izmjerenom na hladnim gumama, važno je pumpati gume ili provjeravati tlak u gumama kada su gume hladne, dakle prije vožnje. Tlak u gumama će se, naime, mijenjati uslijed promjena atmosferskog tlaka, temperature ili temperature guma tijekom vožnje.

U principu, nema nikakve razlike u preporučenom tlaku za ljeto ili zimu, dakle, gume treba držati napumpane na one vrijednosti koje preporučuje proizvođač tijekom cijele godine.

Kako vanjska temperatura utječe na tlak u gumama?

Međutim, nije sve tako jednostavno kao što izgleda. Za održavanje ispravnog tlaka u gumama, važno je imati na umu da postoji mnogo čimbenika koji mogu utjecati na tlak zraka u gumama. Tlak u gumama ovisi o temperaturi okoline, ali i izloženosti suncu, temperaturi same gume uslijed trenja u vožnji te o mogućem puštanju zraka iz gume (prirodno ili uslijed oštećenja gume ili naplatka).

U zimskim mjesecima promjene temperature tijekom dana dosta su izraženije nego ljeti pa je važno znati da će se i tlak u gumama prilično razlikovati u hladnim noćnim ili jutarnjim satima u odnosu na topliji dio dana. Tako će se za svakih 8°C razlike temperature tlak promijeniti za 0,1 bar.

Zamislimo da vaš automobil ima preporučeni tlak od 2 bara. Ako je guma napumpana na preporučeni tlak u garaži, na temperaturi od približno 20°C, onda će na temperaturi od -5°C tlak u ovoj gumi pasti ispod 1,7 bara te će se još više spustiti na nižoj temperaturi..

Ako pak kontrolirate tlak u gumama na benzinskoj postaji, u podne, na temperaturi od približno 10°C i namjestite tlak u gumama na preporučenih 2 bara, sljedeće jutro, na temperaturi od -5°C tlak u vašoj gumi će biti oko 1,8 bara.

Koje su posljedice nedovoljnog tlaka u gumama?

Kada gume imaju pravilan tlak zraka, težina vozila će biti ravnomjerno raspoređena po cijelom gaznom sloju gume, osiguravajući tako stabilnost gume i samog vozila. Ako je guma nedovoljno ili previše napuhana, ona nije stabilna, a zaustavljanje, skretanje i upravljanje loše utječu na životni vijek gume.

Tijekom zime, uslijed velikih razlika temperature, velika je mogućnost da tlak u gumama bude manji od preporučenog. Nedovoljno napumpana guma nije stabilna, a kao posljedice preniskog tlaka u gumama osjetiti ćete:

  • dulji put kočenja,
  • lošije upravljanje automobilom,
  • proklizavanje,
  • zanošenje u zavojima,
  • lošije prianjanje,
  • povećanu potrošnju goriva,
  • brže trošenje gume.

Zato je jako važno provjeravati tlak u gumama zimi češće nego ljeti, čak i jednom tjedno ako je potrebno, pogotovo ako se temperatura puno promijeni, a svakako prije nego krenete na neko putovanje.

Kako je najbolje pumpati gume tijekom zime?

Ispravan tlak osigurava najbolje moguće prianjanje, što je posebno važno zimi. U praksi, međutim, nije uvijek moguće prilagoditi tlak prema vanjskoj temperaturi, osobito kada se vrijeme mijenja.

Zato se preporučuje da povećate tlak za 0,1-0,2 bara kada možete očekivati niske temperature tijekom duljeg vremena. Na taj ćete način postići optimalan tlak u gumama kada vozilo najviše koristite, pogotovo ako najviše vozite u jutarnjim i večernjim satima.

Samo ne zaboravite smanjiti tlak na razinu koju preporučuje proizvođač vozila nakon što temperature ponovno porastu.

Ako niste sigurni kako pravilno napumpati gume na svom Suzuki automobilu ili trebate savjet u vezi zimskih guma, posjetite servis Suzuki Antares Centar u Zagrebu već danas ili nazovite naše servisne savjetnike na telefon 01 5540 090.