Odabir novog automobila predstavlja veliku odluku svakome, a kako biste mogli dobro izabrati, morate donekle razumjeti terminologiju kojom se opisuju značajke automobila.

Specifikacije vam govore sve što trebate znati o automobilu, iznutra i izvana, a razumijevanje njihovog značenja može vam olakšati usporedbu razlika između modela automobila.

Donosimo objašnjenje nekih uobičajenih specifikacija automobila koje će vam biti korisne kada budete tražili novi automobil:

Dimenzije

Poznavanje dimenzija automobila je zgodno ako imate malu ili nisku garažu, ako se morate kretati uskim gradskim ulicama ili imate strmi prilaz. Veličina također utječe na to kako se automobil ponaša i kako ga se osjeća tijekom vožnje pa je, osim pregleda specifikacija, važno i testirati odabrana vozila.

 • Fizičke dimenzije poput duljine, širine i visine odnose se na vanjske mjere automobila.
 • Međuosovinski razmak odnosi se na horizontalnu udaljenost između središta prednjeg i stražnjeg kotača te nam daje naznaku kako se vozilo ponaša i koliko je mjesta unutra za putnike.
 • Trag kotača odnosi se na udaljenost između prednjih kotača, odnosno stražnjih kotača i određuje kako se težina prenosi pri skretanju.
 • Razmak od tla je minimalna udaljenost između dna karoserije vozila i tla. Ako vozite preko kvrgavih ili neravnih površina, dobro je biti malo viši, tako da ne ogrebete ili ne oštetite svoje vozilo.
 • Minimalni polumjer okretanja označava minimalni prostor potreban da bi automobil napravio kružni zaokret. Što je manji polumjer okretanja, to je automobil lakši za okretanje u uskim prostorima tako da neće biti potrebno okretanje u 3 ili 5 točaka.

Masa

Na vozne performanse automobila, potrošnju goriva i rukovanje može značajno utjecati koliko je težak ili lagan. Teže vozilo zahtijeva veću snagu za pogon što negativno utječe na ekonomičnost potrošnje goriva i razinu performansi. Ali što je vozilo teže, to je veća i težina koju može vući.

 • Masa praznog vozila (u kg) je ukupna masa automobila bez dodatnih predmeta ili ljudi, ali sa punim spremnicima goriva i drugih radnih tekućina.
 • Najveća dopuštena masa vozila je masa automobila kada je u potpunosti napunjen ljudima, teretom i gorivom.

Izvor napajanja

Kada tražite ekonomičan i ekološki prihvatljiv automobil, detalji o gorivu ili bateriji ključne su stvari koje treba potražiti.

 • Vrsta goriva kao što je benzin ili dizel označava na koju vrstu goriva se pogoni vaš automobil. Provjerite minimalni oktanski broj jer može varirati od 95RON do 98RON ili više.
 • Emisije CO2 dobar su pokazatelj učinkovitosti vozila. Što su emisije niže, to je učinkovitije i bolje je za okoliš.
 • Kombinirana potrošnja goriva govori vam koliko se litara goriva troši na svakih 100 km. To je još jedan pokazatelj ekonomičnosti potrošnje goriva i opet, što je manji broj, to rjeđe morate natočiti gorivo. Stvarna potrošnja goriva može varirati od vozača do vozača, međutim usporedba podataka o kombiniranoj potrošnji različitih modela pruža dobar uvid jer se radi o dosljednom testu.
 • Sustav ubrizgavanja goriva odnosi se na način na koji automobil isporučuje gorivo motoru. Na primjer, ubrizgavanje u više točaka ili izravno ubrizgavanje poput onog koji se koristi u Suzukijevoj BoosterJet tehnologiji za poboljšanje performansi.
 • Informacije o visokonaponskoj bateriji odnose se na izlaznu energiju u kilovat satima. Što je veća, duže će trajati punjenje baterije u hibridnom ili električnom vozilu.
 • Domet vožnje je koliko će daleko u kilometrima vaše električno vozilo ići na jedno punjenje baterije prije nego što ga je potrebno priključiti i napuniti.

Motor

Specifikacije motora imaju veliki utjecaj na to kako se automobil ponaša u zavojima i ubrzava na cesti, kao i na to koliko je učinkovit u odnosu na njegove performanse.

 • Broj cilindara odnosi se na cilindre koji su pogonska jedinica motora s unutarnjim izgaranjem. Jednostavno rečeno, što je više cilindara u motoru, doći će do više izgaranja kako bi se stvorila veća snaga. Što je manje cilindara, to je vozilo ekonomičnije.
 • Što je veći broj ventila koje motor ima, to su učinkovitiji ciklusi usisavanja i ispuha.
 • Radni obujam u cm3 mjeri kombinirani volumen zraka koji stvaraju svi klipovi koji se kreću gore-dolje u cilindrima motora. Za automobil koji ima motor od 1.606 cm3 obično se kaže da ima 1,6 litara.
 • Mjere provrta i hoda daju vam više informacija o učinkovitosti motora. Provrt je promjer svakog cilindra, a hod je udaljenost unutar cilindra kojom klip putuje. Učinkovitiji motor obično bi imao mali provrt i dugi hod.
 • Stupanj kompresije odnosi se na sposobnost motora da komprimira zrak unutar cilindra, a veći omjeri kompresije znače veću snagu s manje goriva i manje ispušnih plinova. Veći omjer kompresije obično bi bio od oko 12,5 naviše.
 • Omjer snage i mase automobila izračunava se dijeljenjem izlazne snage vozila s njegovom masom. Što je veći broj, to je bolje ubrzanje.
 • Najveća snaga se odnosi na izlaznu snagu motora u kilovatima, a najveći okretni moment je količina sile koju motor može izvršiti kako bi ubrzao različitim brzinama.

Prijenos

Mjenjač automobila obično ima najmanje 4 stupnja prijenosa koji još nazivamo brzinama i koji se mijenjaju ovisno o brzini automobila i željenom ubrzanju.

 • Vrsta prijenosa može biti ručna ili automatska. Kod ručnog mjenjača vozač je odgovoran za promjenu stupnja prijenosa, odnosno brzine, a u automatskom ili CVT mjenjaču automobil pomiče brzine umjesto vas. Što više brzina mjenjač ima, to će se vozilo bolje moći držati u optimalnom stupnju prijenosa. U slučaju CVT mjenjača postoji beskrajan raspon prijenosnih omjera tako da je vozilo uvijek u optimalnom stupnju.

Pogonski sustav

Pogonski sustav vam govori kako automobil prijenosi snagu na kotače kako bi pomaknuo automobil naprijed. Izbor pogonskog sustava utječe na učinkovitost goriva, vuču ili prianjanje, upravljanje, čak i na samu cijenu vozila.

 • Pogon na prednje kotače, pogon na stražnje kotače, pogon na sva četiri kotača i pogon na sve kotače sve su vrste pogonskih sustava.

Podvozje i ovjes

Podvozje automobila je kostur ili okvir na koji su montirani motor, kotači, sklopovi osovina, mjenjač, upravljački mehanizam, kočnice i ovjes.

 • Samonosiva karoserija se danas nalazi na većini cestovnih automobila zbog svoje sigurne konstrukcije u kojoj podvozje i tijelo karoserije čine jednu strukturnu cjelinu nalik kavezu. Ovakva struktura ima snage zadržati svoj oblik prilikom sudara, lagana je, što vozilo čini ugodnijim u vožnji i učinkovitijim što se tiče potrošnje goriva.
 • Nenosiva karoserija se koristi na vozilima poput Suzuki Jimnyja. Nenosiva karoserija se montira na podvozje koje preuzima sva opterećenja pa je takav automobil robustan i krut što ga čini izvrsnim za terensku vožnju i vuču težih tereta.
 • Ovjes automobila ključan je za pružanje glatke, ugodne vožnje i održavanje kontrole nad vozilom na neravnim cestama.

Gume i kotači

Gume i kotači zajedno su odgovorni za vožnju i ponašanje automobila na cesti.

 • Specifikacija guma reći će vam s kojom vrstom guma automobil dolazi, a prikazana je i na gumama. Na primjer, Swift Hybrid GLX ima oznaku guma 185/55R16, koja pokazuje širinu (185), omjer visine (55), tip konstrukcije (R) i promjer naplatka (16). Šira guma omogućuje da veći dio gume bude u kontaktu s površinom ceste što pomaže u držanju ceste, ali može rezultirati i većom potrošnjom goriva. Također, niža visina poboljšava rukovanje, dok veća visina poboljšava udobnost vožnje zbog toga što viša guma može bolje apsorbirati neravnine na cesti.
 • Rezervna guma može biti guma u punoj veličini, guma manjih dimenzija radi uštede prostora ili komplet za popravak guma.
 • Naplatci kotača mogu biti izrađeni od čelika ili lakše i jače aluminijske legure.

Kapaciteti

Evo nekoliko korisnih maksimalnih ograničenja na koja biste trebali paziti u vozilu.

 • Obujam prtljažnika govori vam o količini prtljage koju možete pohraniti u automobilu, odnosno o tome koliko je prostora unutra. To se može mjeriti sa spuštenim ili podignutim naslonima na stražnjim sjedalima.
 • Broj sjedala označava koliko putnika može sigurno sjediti u automobilu.
 • Obujam spremnika za gorivo je maksimalna količina goriva koja stane u spremnik.
 • Kapacitet vuče je maksimalna masa u kilogramima koju možete vući iza svog vozila. Može se razlikovati ovisno o tome vučete li prikolicu sa ili bez kočionog mehanizma.

Sigurnost

Sigurnosne značajke u automobilu mogu se svrstati u tri vrste – strukturni integritet, pasivne značajke i aktivne značajke ili tehnologija sigurnosne pomoći.

 • Strukturni integritet vozila je važan jer u slučaju sudara, čvrsta struktura je ključna za zaštitu svih unutar automobila.
 • Pasivne sigurnosne značajke kao što su sigurnosni pojasevi i zračni jastuci automatski se aktiviraju ako je to potrebno tijekom nesreće, kako bi se potencijalne ozljede svele na najmanju moguću mjeru.
 • Tehnologije sigurnosne pomoći osmišljene su kako bi vozačima aktivno pomogle da izbjegnu nesreće te uključuju značajke kao što su kamera za vožnju unatrag, parkirni senzori, kontrola na nizbrdici, ograničivač brzine, automatsko niveliranje prednjih svjetala i AEB sustavi (automatizirano elektroničko kočenje) koji će vam zakočiti vozilo ako senzori otkriju da ćete imati sudar s drugim predmetom ili vozilom.

Vanjske značajke

Osim boje i oblika, evo još nekih aspekata koje treba razmotriti s vanjske strane automobila.

 • Prednja svjetla i svjetla za maglu na nekim automobilima imaju napredne značajke kao što je automatsko prepoznavanje svjetla, koje automatski pali svjetla nakon što postane tamnije.
 • Specifikacije prozora reći će vam jesu li prozori električni i ima li automobil zatamnjena stakla radi privatnosti na stražnjim prozorima i vratima prtljažnika.
 • Ogledala na vašem automobilu također mogu imati napredne značajke kao što su grijanje, ugrađeni pokazivači smjera i električna podesivost.
 • Specifikacije brisača određuju brzinu i mogućnosti pranja prednjih i stražnjih brisača i mogu imati senzore za automatsko uključivanje ako osjete da pada kiša.

Značajke interijera

U unutrašnjosti automobila pronaći ćete komponente koje su dizajnirane da vam olakšaju život kao vozaču i da vožnja bude ugodnija za vas i vaše putnike.

 • Upravljač može imati dodatne značajke kao što su telefonske i audio kontrole, podesivost nagiba i izvlačenja ili servo upravljač.
 • Klima uređaj može biti ručno, automatski ili dvozonski kontroliran gdje se temperatura može različito postaviti u određenim područjima automobila.
 • Podesiva sjedala, presvlake i osvjetljenje kabine utjecat će na to koliko je automobil jednostavan i udoban za vas i vaše putnike.
 • Prostori za pohranu i prtljagu odnose se na mjesta u automobilu za prijevoz prtljage, držanje telefona ili odlaganje boce vode da bude pri ruci.

Instrumentna ploča

Također unutar automobila, ovo je glavno područje ispred vozača koje vam pokazuje kako automobil radi.

 • Instrumentna ploča automobila pruža vam vrijedne informacije kao što su razina goriva, podsjetnik na sigurnosni pojas, brzinomjer, brojač okretaja motora, upozorenje za ostavljena upaljena svjetla, upozorenje za ostavljanje ključa u vozilu ili za otvorena vrata.
 • Unutar instrumentne ploče obično se nalazi i info zaslon koji vam prikazuje sat, temperaturu, potrošnju goriva i u kojoj ste brzini.

Infotainment

Smješteni centralno na upravljačkoj ploči, nalaze se infotainment sustavi koji olakšavaju kretanje i omogućuju zabavu.

 • Satelitska navigacija je unaprijed instaliran GPS sustav karata.
 • Povezivost pametnih telefona pomoću tehnologija kao što su Bluetooth, Apple CarPlay, Android Auto ili drugi softver. Omogućuje vam povezivanje telefona sa sučeljem osjetljivim na dodir za glazbu, kontakte i karte.
 • Specifikacije zvuka i medija reći će vam koje audio značajke automobil ima, poput radio tunera, CD playera, SD-a, USB ulaza ili AUX ulaza.

Sada kada imate ovaj zgodan popis koji će vam pomoći da shvatite što znače sve te nerazumljive specifikacije, spremni ste za odlazak u autosalon gdje možete uživo provjeriti sve što ste prethodno pročitali. Ne zaboravite da je za kupnju novog automobila važno kako se u njemu osjećate pa nemojte propustiti probnu vožnju.

U auto kući Suzuki Antares Centar u Zagrebu rado ćemo vam pomoći da izaberete pravi automobil za vas.