Suzuki je cijenjen proizvođač automobila i vrlo omiljen u Hrvatskoj. U više od tri desetljeća prisutnosti na hrvatskom tržištu, ova marka se etablirala kao tržišni lider u segmentu osobnih vozila. Danas se Suzuki može pohvaliti flotom koja, osim što je pristupačna cijenom, nudi veliku kilometražu i visoku vrijednost rabljenog vozila. Osim navedenog, Suzuki se izdvaja od svojih konkurenata i po povoljnom održavanju, što posebno privlači one koji prvi puta kupuju novo vozilo.

Kao vlasnik Suzuki automobila nemate brige, bez obzira radi li se o redovnom održavanju ili nabavci rezervnih dijelova. Međutim, kao i bilo koje drugo vozilo i vaš novi automobil zahtijeva malo brige i pažnje. Zato vam ovdje predstavljamo nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći da vaš novi automobil dugo traje.

 

  • Proučite automobilski priručnik. 

Korisnički priručnik, osim što sadrži preporuke Suzukija za servisne intervale, pruža vam i informacije o karakteristikama i održavanju automobila. Stoga je neophodno da ga detaljno proučite kako biste mogli samostalno obaviti kontrolu stanja različitih sklopova i dijelova, ali i biti spremni za intervenciju, u slučaju potrebe.

  • Mijenjajte motorno ulje u redovitim intervalima. 

Osim što podmazuje sve pokretne dijelove motora, motorno ulje pomaže u raspršivanju topline stvorene zbog trenja pokretnih dijelova te zadržava prljavštinu, prašinu i sedimente podalje od mjesta na kojima ne bi trebali biti. Stoga biste trebali svaki mjesec provjeriti razinu motornog ulja i po potrebi ga dopuniti. Pogledajte priručnik za uporabu ili tražite savjet od ovlaštenog Suzuki servisa kako biste saznali koliko često trebate mijenjati motorno ulje i koje ulje se preporuča za vaš model automobila.

 

  • Redovito provjeravajte gume. 

Auto gume moraju biti u najboljem stanju kako bi jamčile glatku vožnju i sigurnost za putnike. Prije svakog putovanja provjerite tlak u gumama kako biste bili sigurni da je na optimalnoj razini. Podatke o tlaku u gumama pronaći ćete u korisničkom priručniku, kao i na samom automobilu. Pripaziti treba također i na pravilnu geometriju kotača, pukotine na gumama, trošenje guma te oštećenja naplatka, pogotovo ako primijetite je naplatak savijen.  

 

  • Zamijenite filtre zraka i goriva na vrijeme. 

Filtri zraka i goriva štite motor od kontaminacije. Što su filtri čišći, to će biti bolje performanse motora. Uvijek obratite pažnju na filtre i mijenjajte ih u redovitim intervalima koje je odredio proizvođač. Prema Suzukiju, filtar za zrak benzinskog automobila treba mijenjati svakih 15.000 km, a kod novijih hybridnih modela treba mijenjati svakih 20.000 km . Međutim, ako kvaliteta goriva nije dobra, trebali biste promijeniti filtar goriva i ranije od preporuke proizvođača automobila.

 

  • Obratite pažnju na lampicu za provjeru motora. 

Vaš automobil može komunicirati s vama putem sustava upozorenja koji ukazuju na nepravilnosti u radu automobila, poput lampice za motor, lampice za servis, lampice za električni kvar, lampice za rashladnu tekućinu, lampice za ulje ili lampica za ABS i kočnice. Ako primijetite lampicu za motor (check engine), odmah odvezite svoj automobil na pregled u najbliži Suzuki servis. Ovo je signal da je vaš automobil sam dijagnosticirao da nešto nije u redu s motorom. Možda nije nešto jako ozbiljno, ali nikada nećete znati dok to ne provjeri profesionalac. 

 

  • Izbjegavajte vožnju na rezervi. 

Jeste li znali da benzin ima talog koji se taloži na dnu spremnika za gorivo? S vremenom, ti sedimenti stvore sloj smeća koji pod svaku cijenu treba držati podalje od motora. Međutim, vožnja na rezervi goriva može povući smeće u motor vašeg automobila i prouzrokovati ozbiljnu štetu. Dakle, pobrinite se da uvijek ima dovoljno goriva u automobilu da se spasite od velikih troškova popravka i zamjene oštećenih dijelova.

  • Zaključak

Gore navedeni savjeti za održavanje osnovni su trikovi za njegu automobila koji mogu održati vaš Suzuki u vrhunskom stanju. Naši certificirani servisni stručnjaci u auto salonu Suzuki Antares Centar u Zagrebu rado će vam pomoći sa dodatnim savjetima i informacijama o redovitim servisnim intervalima. Za sva pitanja o servisiranju vašeg automobila kontaktirajte ovlašteni Suzuki servis na telefon +385 1 5540 090.