Upravo kao što trebate jesti nekoliko puta dnevno, redovito vježbati ili obaviti godišnji sistematski pregled, tako i vaš automobil treba sličnu vrstu brige i pažnje. Kako bi vas automobil mogao sigurno dovesti do odredišta, svi njegovi sklopovi moraju raditi kako treba. Morate se pobrinuti da vaš automobili bude u dobrom stanju, ne samo radi sigurne vožnje, nego i očuvanja njegove vrijednosti. Redovito održavanje vam zato ne bi trebalo oduzimati puno vremena, a uštedjeti će vam prilično novca za popravke.

U nastavku donosimo pet jednostavnih savjeta za održavanje automobila kojih biste se trebali držati kako bi vaš auto ostao u vrhunskoj formi, bez obzira jeste li stručnjak za automobile ili ne.

1. Provjerite ulje u motoru

Benzinskim i hibridnim motorima je potrebno motorno ulje za podmazivanje, pa je dobra ideja provjeriti ulje u motoru svaki mjesec. Kada provjeravate ulje, morate pogledati boju i razinu ulja. Ako ulje u motoru vašeg automobila izgleda dosta crno, vjerojatno ga je potrebno promijeniti jer je zdrava boja negdje između svijetlo smeđe i tamno crvene.

Prije nego krenete provjeriti razinu ulja provjerite je li vaš automobil na ravnom tlu. Postupak je sljedeći: otvorite poklopac motora, izvucite šipku za ulje, obrišite je krpom, ponovo je umetnite skroz do kraja pa je ponovo izvucite i očitajte razinu ulja. Ako je razina ulja negdje između oznaka “H” i “L” na štapiću, imate dovoljno motornog ulja u koritu da nastavite voziti, ali ako je preblizu ili ispod oznake ‘L’, trebali biste ga nadopuniti.

Kako biste dodali ulje, jednostavno odvrnite kapu označenu simbolom limenke ulja (ili riječju “Oil”) na vrhu motora i ulijte količinu ulja potrebnu da razina dosegne ispod oznake ‘H’. Obrišite kapljice ulja s motora jer ulje može zadimiti kad se zagrije. Pripazite da specifikacija ulja koje dolijevate bude u skladu sa specifikacijom propisanom za motor vašeg automobila, jer samo odgovarajuće ulje garantira rad motora bez kvarova.

Motor vašeg automobila ne treba samo dovoljnu količinu ulja, nego i čisto ulje. Stoga svakako promijenite ulje i filtar ulja u preporučenim intervalima kilometraže navedenim u korisničkom priručniku. Najbolje je da automobil odvezete mehaničaru, odnosno u vaš ovlašteni Suzuki servisni centar i prepustite zamjenu ulja i filtra stručnjacima.

Ako na mjestu gdje parkirate automobil pronađete tragove curenja ulja ili utvrdite da je ulje u motoru značajno palo od posljednjeg punjenja, bilo bi dobro provjeriti vaš automobil u servisu kako biste izbjegli veći kvar.

2. Nadopunite sve tekućine

Tekućine poput tekućine za kočnice, tekućine servo upravljača, tekućine u mjenjaču, tekućine za pranje prozora i drugih tekućina ključne su za siguran rad vašeg automobila. Redovitom provjerom razine tekućina moći ćete ih dopuniti ako bude potrebno te uočiti curenje ako se razina neke tekućine prebrzo smanji.

Jedna od najiritantnijih situacija je ona kada vam tijekom vožnje nešto sleti na vjetrobransko staklo i naruši vam vidljivost pa uključite brisače da to obrišete, ali umjesto toga razmažete sve po vjetrobranu jer je ponestalo tekućine za pranje stakla.

Koliko često trebate provjeravati spremnik tekućine za pranje vjetrobranskog stakla ovisi o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima, ali ako već provjeravate ulje jednom mjesečno, dodajte i to u vašu rutinu.

Da biste provjerili i napunili spremnik tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, podignite poklopac motora i potražite proziran plastični spremnik s plavim poklopcem ili s ikonom brisača. Otvorite poklopac spremnika i napunite tekućinom za pranje. Komercijalna tekućina za pranje može u sebi imati alkohol koji sprječava smrzavanje i pomaže u uklanjanju zalijepljenih kukaca s vjetrobranskog stakla.

Kočiona tekućina, tekućina za servo upravljač, tekućina u mjenjaču i rashladno sredstvo hladnjaka također se nalaze ispod poklopca motora. Redovitom provjerom primijetit ćete ako njihova razina padne pa ćete odvesti automobil mehaničaru. Ove tekućine imaju ograničen radni vijek i moraju se zamijeniti u redovitim intervalima. Provjerite korisnički priručnik kako biste vidjeli u kojem trenutku ih treba zamijeniti i odvezite automobil u servisni centar kako bi ovlašteni stručnjaci izvršili izmjenu.

3. Održavajte tlak i provjeravajte stanje guma

Možete imati auto s najboljim performansama na svijetu, ali bez pravog tlaka u gumama i optimalnog gaznog sloja guma, vaš automobil neće dobro reagirati u zavojima, neće se učinkovito zaustavljati, niti će voziti kako bi trebao. Provjeru tlaka i stanja guma treba obaviti jednom mjesečno te svaki put prije nego krenete na putovanje.

Tlak u gumama možete provjeriti pomoću vlastitog manometra ili na najbližoj benzinskoj postaji. Ako osjećate da su gume malo prazne, napunite ih do tlaka koji preporučuje proizvođač vašeg vozila. Informacije o ispravnom tlaku pronaći ćete na naljepnici na stupu između prednjih i stražnjih vrata. Ne zaboravite da vožnja sa previše napumpanim gumama može biti jednako opasna i neekonomična kao i ona sa nedovoljno napumpanim.

Obiđite povremeno automobil i pregledajte ima li na gumama posjekotina, čavala ili istrošenih područja. Gume su najvažnija veza između vašeg automobila i ceste. Ne smijete nikada dopustiti da se gume istroše dok ne postanu ćelave. Takve gume se na mokroj cesti ponašaju poput skija na vodi jer voze po vodenom filmu, što znatno otežava upravljanje i dovodi do gubitka kontrole.

Prema europskom zakonu gazni sloj gume mora biti dubok najmanje 1,6 mm, a za zimske gume se preporučuje dubina od najmanje 4 mm. Gazni sloj možete prekontrolirati mjeračem dubine profila, a ako ga nemate, kupite ga, nisu skupi.

Ako su vam potrebne nove gume ili želite zamijeniti prednje i stražnje gume kako biste ujednačili trošenje te istovremeno obaviti poravnanje kotača, zaputite se do najbližeg vulkanizera ili dovezite vaš Suzuki automobil u Antares Centar servis.

4. Redovito perite automobil

Ovo možda ne spada u tehničko održavanje, ali redovito pranje automobila štiti lak od korozivnih elemenata poput morskog zraka ili ptičjeg izmeta te pomaže da vaš automobil što dulje izgleda kao nov.

U idealnom slučaju trebalo bi prati automobil svaki tjedan. Ako to radite sami, najbolje je koristiti uređaj za pranje pod visokim pritiskom. Polijevajte vodu po karoseriji i podvozju kako biste uklonili sol i pijesak od ceste ili prljavštinu sakupljenu vožnjom izvan ceste, po blatnim stazama ili u mokrim vremenskim uvjetima. Zatim prijeđite sve površine sapunom ili šamponom za auto kako biste sigurno uklonili svu prljavštinu pa isperite vodom, a zatim na lak nanesite sredstvo za poliranje ili vosak i ispolirajte ga do dijamantnog sjaja. Ne zaboravite očistiti vjetrobransko staklo od zalijepljenih kukaca jer prljavo staklo može utjecati na vidljivost što predstavlja rizik za vas i druge na cesti.

Provjerite jesu li metlice brisača vašeg automobila u dobrom stanju. Pazite da nisu istrošene i da ne postoje oštećenja koja bi mogla ogrebati vjetrobransko staklo. Jednom mjesečno prebrišite rubove brisača krpom na koju ste stavili malo metiliranog alkohola. Metil će odstraniti sva onečišćenja koja se mogu nakupiti na metlici brisača. Zamijenite metlice brisača jednom godišnje ili po potrebi kako biste spriječili razmazivanje.

Dobro očistite prednja svjetla i svjetla kočnica kako bi davala dovoljno svjetla za vas i druge sudionike u prometu u svim uvjetima vožnje. Istodobno provjerite rade li vaša prednja svjetla, kočiona svjetla i pokazivači smjera te zamijenite žarulje ako je potrebno. Biti vidljiv na cesti je važno, stoga nemojte odgađati njihovu zamjenu ili popravak.

Na kraju, očistite smeće iz unutrašnjosti automobila, isprašite tepihe, obrišite sve površine vlažnom krpom i usisajte sve mrvice i prašinu.

5. Držite se rasporeda održavanja

Slijedite raspored servisiranja automobila. Iako osnovnu provjeru i održavanje možete obaviti sami, jednostavnija opcija je odvesti automobil u ovlašteni servisni centar kako bi ga stručnjaci mogli temeljito pogledati. Držanje automobila u top stanju čuva vas na cesti i smanjuje rizik od bilo kakvih kvarova koji bi vas mogli ostaviti usred ničega.

Preporučeni raspored održavanja za vaš automobil pronaći ćete u korisničkom priručniku, koji se obično nalazi u pretincu za rukavice.

Svaki se servis razlikuje jer se neke komponente istroše ili ih je potrebno zamijeniti u različitim intervalima. Rano uočavanje potencijalnih problema sprječava velike popravke koji prazne novčanik.

Budete li se pridržavali ovih pet jednostavnih savjeta za održavanje automobila biti ćete uvijek sigurni da je vaš auto u vrhunskoj formi za putovanja te smanjiti rizik od kvarova.

Za više savjeta o održavaju automobila, informacije o servisnim intervalima ili mogućnosti zamjene guma na vašem Suzuki automobilu, posjetite nas u Suzuki Antares autosalonu u Zagrebu, Samoborska 222a ili nas nazovite na 01/5540 090.