Prije ili kasnije svako će vozilo početi patiti zbog trošenja i habanja ili mehaničkog kvara. Čak ni novi automobili nisu uvijek imuni. Neke manje probleme možda ćete moći riješiti i sami, ali za većinu problema s mehanikom ili motorom trebat će vam usluge iskusnog automehaničara.

U ovom ćemo postu ukazati na neke uobičajene simptome i znakove da će vaš automobil možda trebati posjetiti automehaničara.

PRIMJETNO CURENJE ULJA I TEKUĆINE

Ovo može, ali i ne mora biti kritično jer će iz svakog vozila s vremena na vrijeme iscuriti nekoliko kapi ulja ili drugih tekućina, a ono će i dalje dobro raditi. Međutim, to je signal da nije sve savršeno.

Ako vaš automobil počne propuštati puno ulja, tekućine za prijenos, rashladnog sredstva ili primijetite ozbiljnije curenje bilo koje druge vrste, bez odgađanja odvedite automobil mehaničaru da ga pogleda. Popravljanje tog curenja na vrijeme može vas spasiti od kasnijeg velikog i skupog popravka.

AUTOMOBIL SE JEDNOSTAVNO NEĆE POKRENUTI

Može postojati niz razloga zašto se vaš automobil neće pokrenuti, a najočitiji i najvjerojatniji krivac je prazan akumulator. Možda je akumulator samo star ili ga alternator možda ne puni. Drugi čest uzrok je kvar anlasera, odnosno elektropokretača. Osim ovih vjerojatnih uzroka, mogu postojati i drugi razlozi zašto vaše vozilo odbija upaliti.

Ako se vaš automobil neće pokrenuti, tada nećete imati drugog izbora nego ga odvući do mehaničara kako bi riješio problem.

UPALJENE LAMPICE NA KONTROLNOJ PLOČI

Kao vozači uvijek bismo trebali pratiti lampice indikatora na upravljačkoj ploči svog vozila. Te su lampice ugrađene kao rani znak upozorenja da nešto nije sasvim u redu. Ovi indikatori će vas obavijestiti ako vam je tlak ulja nizak, ako postoje problemi s akumulatorom ili će ukazati na moguće probleme s motorom ili slično.

Ako primijetite da se neka od tih lampica pali svaki put kad pokrenete automobil, vrijeme je da posjetite mehaničara. Najbolje je vidjeti u čemu je problem prije nego što dođe do velikog kvara.

AUTOMOBIL SE PREKOMJERNO ZAGRIJAVA

Razlog tome bi jednostavno mogla biti preniska razina rashladnog sredstva u hladnjaku ili je možda motor prevruć jer treba dopuniti razinu ulja. Ako bilo što od toga rješava problem, to je sjajno, ali ako to nije tako i razine rashladnog sredstva i ulja su u redu, najbolje je da rezervirate termin za hitan pregled vašeg automobila kako biste otkrili izvor i riješili problem prekomjernog zagrijavanja.

ČUDNI ZVUKOVI IZ PROSTORA MOTORA

Brojni različiti problemi mogli bi uzrokovati neobične zvukove koji dolaze iz motornog prostora vašeg vozila. Možda se samo nešto oslobodilo i jednostavno ga treba ponovo stegnuti. Međutim, ako je problem unutar samog motora, onda bi to mogao biti ozbiljniji slučaj. Nikada nemojte zanemariti bilo kakve čudne zvukove koje vaše vozilo proizvodi, bilo da potječu iz prostora motora ili bilo gdje drugdje na vašem automobilu ili ispod njega.

DIM ILI PARA ISPOD POKLOPCA MOTORA

U slučaju da se pojavi para, znači da se hladnjak prekomjerno zagrijava, ili je potrgano crijevo hladnjaka ili crijevo grijača, ili možda čak brtva glave motora.

Dim koji izlazi ispod poklopca motora ili prekomjerni dim koji izlazi iz ispuha mogli bi ukazivati na veći problem s motorom.

Nikada ne ignorirajte probleme s parom ili dimom. Pregledajte svoj auto što prije.

MOTOR RADI GRUBO

Postoje brojni razlozi zašto bi motor vašeg automobila mogao raditi grubo ili bučno. Problem bi mogao biti s gorivom ili možda elektrikom. Otkrivanje uzroka problema također će ovisiti o marki i modelu vašeg automobila, kao i o starosti.

Sa starijim vozilom problem bi mogao biti u svjećicama, dok bi kod novijih modela automobila možda bio problem sa sustavom ubrizgavanja goriva.

Automobil u tom slučaju treba odvesti mehaničaru gdje se može pokrenuti dijagnostika kojom bi se otkrio problem i pronašlo rješenje.

MOTOR SE GASI

To je problem koji se uglavnom javlja u praznom hodu. Zaustavite se na crvenom svjetlu i umjesto da vozilo miruje i čeka da stisnete gas, motor jednostavno počne zamuckivati i ugasi se. Nađete se u situaciji da morate ponovno pokrenuti motor ili pak dodavati gas dok čekate, kako biste spriječili da se motor ugasi.

Samo profesionalni automehaničar će vjerojatno znati u čemu je problem i riješiti ga. Motor koji se gasi nije samo smetnja, već može biti i opasan.

PREKOMJERNI NEUGODNI MIRISI

Motori automobila i ispušni sustavi nikada neće mirisati kao Chanel ili Gucci parfem, ali primijetit ćete ako se pojavljuju pretjerani ili prejaki mirisi koji postanu neugodni. Oni mogu doći iz područja motora, ispuha ili čak prodrijeti u prostor kabine vozila.

Prekomjerni mirisi su pokazatelj da je nešto pogrešno, stoga nemojte riskirati sa svojom sigurnošću ili zdravljem. Ovdje je na kocki puno više od vašeg auta. Dajte pregledati vozilo što je prije moguće.

AUTOMOBIL JE SPOR I TROM

Iz nekog razloga automobil ne može dovoljno ubrzati kada se spajate na prometnu autocestu. Čak i ubrzavanje od semafora izgleda kao prava borba, kao da vučete težak teret.

Brojni su uzroci za oslabljenu snagu ili nedostatak snage vozila. Problem bi mogao biti s prijenosom automobila ili čak problem s gorivom.

Nemojte trpjeti spor i trom auto. Potreban mu je hitan tretman kod vašeg pouzdanog automehaničara kako bi mu vratili kondiciju i performanse.

U ovom smo postu pokrili samo nekoliko uobičajenih znakova da vaše vozilo treba posjetiti mehaničara. Vjerojatno ih ima još mnogo. Ako ste vlasnik Suzuki automobila iz Zagreba ili ste samo u prolazu, a treba vam servis mehanike ili elektrike ili bilo kakav drugi popravak poput limarije, vjerujte iskusnom i prijateljskom timu auto kuće Suzuki Antares Centar u Zagrebu. Ovlašteni smo servis za sve modele Suzuki vozila, motocikala i vanbrodskih motora. Rezervirajte svoj termin još danas na +385 1 5540 090 ili nam pošaljite e-mail na servis@suzuki-antarescentar.hr.