Popularnost električnih i hibridnih električnih vozila porasla je u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući rastućoj svijesti o potrebi za smanjenjem ugljičnog otiska, ali i sve većem izboru i dostupnosti električnih i hibridnih automobila u našim auto salonima. Iako su obično na višem kraju cjenovnog razreda, ovi automobili troše manje ili nimalo goriva, što znači da vozeći ih možete uštedjeti mnogo novca.

Postoje tri glavne vrste električnih ili električno potpomognutih vozila za odabir: samopunjivi hibridi, plug-in hibridi (PHEV) i potpuno električna vozila (EV), a ovdje ćemo se usredotočiti na ono što izdvaja plug-in hibride od samopunjivih hibrida.

Što je samopunjivi hibrid?

Samopunjivi hibrid najlakši je korak za vozača koji želi prijeći s konvencionalnog na električno vozilo, ali još nije spreman za potpuno električno vozilo. Takvo vozilo ima benzinski motor, elektromotor ili integrirani starter generator i bateriju koja pohranjuje električnu energiju. Kod hibrida koji se sami pune, ne morate se priključiti na vanjski izvor struje da biste ga napunili. Baterija se sama puni dok vozite, recikliranjem energije kada kočite ili usporavate pomoću tehnologije regenerativnog kočenja i pomoću benzinskog motora.

To znači da ne morate brinuti hoćete li pronaći stanicu za punjenje kada ste vani ili o tome hoćete li dobiti veći račun za struju za punjenje kod kuće. Hibridi koji se sami pune također imaju dobru potrošnju goriva i manji utjecaj na okoliš, što ih čini savršenim za kratka putovanja na posao, u grad i okolicu. Evo nekih prednosti i nedostataka posjedovanja samopunjivog hibrida:

Prednosti i mane samopunjivih hibrida

Za:

 • Općenito su jeftiniji za kupnju od plug-in hibrida
 • Dizajnirani su za maksimalnu uštedu goriva na kratkim putovanjima i vožnji po gradu
 • Ne morate trošiti vrijeme na punjenje baterije
 • Ne morate brinuti o niskoj razini baterije na dugim putovanjima
 • Imaju poboljšanu ekonomičnost goriva u usporedbi s konvencionalnim benzinskim vozilima i isplativiji su za korištenje

Protiv:

 • Samopunjivi hibrid slične veličine manje je ekološki prihvatljiv od ekvivalentnog plug-in hibrida
 • Trenutno ne ispunjavaju uvjete za vladino sufinanciranje nabave energetski učinkovitih vozila

Što je Plug-in Hybrid (PHEV)?

Plug-in hibrid, poznat i kao PHEV (Plug-in Hibridno električno vozilo), sljedeći je korak od hibrida koji se sam puni do potpuno električnog vozila. Takvo vozilo ima elektromotor i motor s unutarnjim izgaranjem, poput samopunjivog hibrida, međutim njegova baterija zahtijeva punjenje iz vanjskog izvora energije.

PHEV možete napuniti kod kuće ili na javnoj punionici, no vjerojatno ćete dobiti veći račun za struju, pogotovo ako ga punite tijekom dana, a možda ćete morati i platiti naknadu i pričekati 20-30 minuta na javnoj stanici za brzo punjenje.

PHEV obično može voziti samo na struju između 30 i 50 km, tako da će biti savršen za vožnju električnim načinom rada po gradu ili na kratkim putovanjima. Međutim, na dužim putovanjima ćete morati ponovo puniti bateriju na stanici za punjenje kako biste mogli i dalje koristiti elektromotor. Dobra vijest je da ako se baterija isprazni, benzinski motor će automatski preuzeti kontrolu kako biste mogli nastaviti vožnju.

Sada kada znate što su plug-in hibridi, odvagnimo prednosti i nedostatke:

Za i protiv plug-in hibrida

Za:

 • Na kratkim putovanjima može funkcionirati baš poput električnog vozila (EV) 
 • Benzinski motor se automatski pokreće kada se baterija isprazni
 • Obično jeftiniji za kupnju od električnog vozila
 • Obično su štedljiviji od samopunjivih hibrida
 • Trenutno ispunjavaju uvjete za vladino sufinanciranje nabave energetski učinkovitih vozila

Protiv:

 • Općenito su skuplji od samopunjivih hibrida
 • Morat ćete se priključiti za punjenje pomoću 3-polnog kabela ili zidnog punjača kod kuće i odvojiti vrijeme za punjenje
 • Domet baterije je ograničen, tako da unaprijed morate znati gdje se nalaze stanice za punjenje
 • Dodatna težina velike baterije može utjecati na potrošnju goriva ako puno koristite benzinski motor

Koje su razlike između plug-in i samopunjivih hibrida?

Kako napuniti bateriju:

Plug-in hibridi trebaju vanjsko mjesto za punjenje kako bi napunili bateriju, dok samopunjivi hibridi sami pune bateriju u vožnji.

Koliko daleko mogu ići s napunjenom baterijom

Vozila sa plug-in hibridnim pogonom imaju mnogo veću bateriju u usporedbi sa samopunjivim hibridima i mogu ići puno dalje samo na električnom načinu rada. Samopunjivi hibridi automatski kontroliraju električnu pomoć benzinskom motoru i baterija se puni dok je vozilo u pokretu.

Što je ekonomičnije

Iako je plug-in hibrid općenito ekonomičniji, njegova baterija može postati opterećenje za dulja putovanja, posebno kada se isprazni, što utječe na performanse vozila i troši više goriva nego što bi to bilo sa konvencionalnim automobilom. Zajedno sa težinom baterije, PHEV plug-in komponente mogu biti dovoljno teške da utječu na upravljanje vozilom.

Moram li promijeniti način na koji ga koristim

S hibridima koji se sami pune, ne morate mijenjati svoje uobičajene navike. Isto trebate napuniti spremnik goriva kao i u svoj trenutni automobil, a da pri tome ne morate ništa posebno uključivati. Kod plug-in hibrida to je nešto drukčije. Kako biste ga učinkovito koristili, morat ćete ga uključiti u struju preko noći ili se zaustaviti na stanici za punjenje kako biste napunili bateriju. Ako zaboravite ili ga nemate vremena napuniti, sam će se prebaciti na benzinski motor u vožnji.

Koji košta više unaprijed

Samopunjivi automobili već su neko vrijeme na tržištu, tako da možete birati iz široke ponude, a vjerojatno su i jeftiniji od plug-in hibrida. Iako plug-in hibridi koštaju više u nabavi zbog baterijskih komponenti, oni ispunjavaju uvjete za sufinanciranje nabave energetski učinkovitih vozila pa se trošak nabave može djelomično umanjiti na taj način.

 

Je li hibridno vozilo pravo za mene?

Kupnja hibridnog automobila ima smisla za gradske i prigradske vozače, ali ne toliko za one koji redovito trebaju voziti veće udaljenosti na autocestama, jer velike brzine mogu značajno isprazniti bateriju i smanjiti učinkovitost goriva.

Hibridna vozila imaju dobru potrošnju goriva koja vam može pomoći da uštedite mnogo novca, ako se uklapa u vaš stil života. Obje vrste hibridnih vozila korak su u pravom smjeru prema prelasku na potpuno električna vozila i doprinosu očuvanju okoliša.

Ako želite kupiti hibridni automobil, ali još uvijek ne možete odlučiti koji je pravi za vas, predlažemo da se posavjetujete sa stručnjacima i kontaktirate vaš Suzuki auto salon u Zagrebu još danas.