Hibridni automobili: Sve što trebate znati prije kupnje

Hibridni automobili postali su sveprisutni na cestama većih gradova, često neprimjetni među ostalim vozilima. Njihova sposobnost da kombiniraju električnu energiju i benzin za pogon čini ih privlačnim izborom za one koji žele uštedjeti na gorivu i smanjiti emisiju štetnih plinova. No, što zapravo trebate znati prije nego što se odlučite za hibrid?

Što su hibridni automobili?

Hibridni automobili koriste kombinaciju električnog motora i benzinskog motora za pokretanje vozila. Ovisno o situaciji, automobil može biti pokretan samo električnim motorom, samo benzinskim motorom ili kombinacijom oba. Postoje različite vrste hibridnih vozila, uključujući paralelne hibride, blage hibride, plug-in hibride i serijske hibride, svaki s vlastitim načinom rada i prednostima.

Vrste hibridnih automobila

Kada razmišljate o kupnji hibridnog automobila, važno je razumjeti različite vrste koje su dostupne na tržištu. Svaka vrsta ima svoje jedinstvene karakteristike i može biti bolje prilagođena određenim stilovima vožnje i potrebama.

 1. Paralelni hibridi – Ovo su najčešći hibridni automobili na tržištu. U paralelnim hibridima, električni motor i benzinski motor povezani su s transmisijom koja kombinira njihovu snagu prije nego što je prenese na kotače. Primjer ove vrste hibrida je Suzuki Vitara Strong Hybrid.
 2. Blagi hibridi (Mild Hybrid) – Blagi hibridi ne mogu voziti samo na električni pogon. Umjesto toga, njihov električni motor pomaže benzinskom motoru pri ubrzanju i omogućuje neke funkcije poput start-stop sustava koji isključuje motor kada je vozilo zaustavljeno. Primjeri za ovu vrstu hibrida je Suzuki Vitara Mild Hybrid.
 3. Plug-in hibridi (PHEV) – Plug-in hibridi imaju veće baterije koje se mogu puniti iz vanjskog izvora, poput kućne utičnice ili javne stanice za punjenje. To im omogućuje da voze znatne udaljenosti samo na električni pogon prije nego što se uključi benzinski motor. Primjer PHEV hibrida je Suzuki Across.
 4. Serijski hibridi – U serijskim hibridima, benzinski motor se ne koristi za pokretanje vozila, već za punjenje baterija koje zatim napajaju električni motor. Ovo je manje uobičajena konfiguracija i često se nalazi u nekim električnim vozilima s produženim dometom.

Svaka od ovih vrsta hibridnih vozila ima svoje prednosti. Paralelni hibridi nude dobru ravnotežu između cijene i performansi, dok blagi hibridi pružaju manje uštede u gorivu, ali po nižoj početnoj cijeni. Plug-in hibridi su idealni za one koji imaju pristup punjenju i žele maksimalno smanjiti upotrebu benzina, dok serijski hibridi nude jedinstvenu kombinaciju električnog pogona s mogućnošću produženja dometa putem benzinskog motora.

Kako rade hibridni automobili?

Hibridi kombiniraju snagu benzinskog motora s električnim motorom kako bi pokretali kotače. Složeni računalni sustavi određuju kako točno hibrid radi, ali svi se oslanjaju na iste osnovne principe. Na niskim brzinama i pri laganim ubrzanjima, električni motor preuzima glavnu ulogu, dok na autocesti i pri održavanju visokih brzina, benzinski motor dolazi do izražaja.

Prednosti i nedostaci hibridnih automobila

Hibridni automobili dolaze s nizom prednosti koje ih čine izvrsnim izborom za ekološki osviještene vozače koji također traže učinkovitost i ekonomičnost.

 • Jedna od najvećih prednosti je smanjena potrošnja goriva, zahvaljujući kombinaciji električnog i benzinskog motora. Ovo ne samo da smanjuje troškove goriva za vlasnike, već i smanjuje emisiju stakleničkih plinova, čineći hibride prijateljima okoliša.
 • Hibridi su također poznati po svojoj sposobnosti da pružaju tihu i glatku vožnju, posebno kada su u potpunosti pokretani električnim motorom. Ovo stvara ugodnije iskustvo vožnje i smanjuje buku u prometu, što je posebno primjetno u gradskim područjima.
 • Hibridna vozila često imaju niže troškove održavanja zbog manjeg trošenja dijelova poput kočnica, zahvaljujući regenerativnom kočenju.

Iako postoji nekoliko nedostataka, poput početno više cijene i potencijalno skuplje zamjene baterije nakon dugog vremenskog perioda, prednosti hibridnih automobila često nadmašuju ove izazove. S obzirom na sve veću svijest o klimatskim promjenama i potrebu za održivim načinom života, hibridni automobili postaju sve popularniji izbor među potrošačima širom svijeta.

Hibridni automobili u usporedbi s električnim automobilima

Iako su ekološki prihvatljiviji, električni automobili imaju ograničen domet i potrebno ih je redovito puniti, što može biti nepraktično. Hibridi nude “najbolje iz oba svijeta”, omogućujući vozačima da uživaju u prednostima električnog pogona bez brige o dometu.

Koliko dugo traju hibridni automobili?

Kao i obični benzinski automobili, hibridi mogu trajati mnogo godina uz pravilno održavanje. Većina hibrida dolazi s jamstvima koja pokrivaju električni motor i baterije.

Zahtijevaju li hibridni automobili više održavanja?

Hibridi obično ne zahtijevaju dodatno ili različito održavanje u usporedbi s benzinskim automobilima, iako može doći do nešto većih troškova zbog naprednije tehnologije.

Kako hibridni automobili štede energiju?

Hibridni automobili su dizajnirani da maksimiziraju učinkovitost goriva i smanje potrošnju energije. To postižu na nekoliko načina:

 1. Koristeći regenerativno kočenje, hibridi pretvaraju kinetičku energiju koja se inače gubi prilikom kočenja u električnu energiju, koja se zatim pohranjuje u bateriju.
 2. Hibridi često koriste start-stop tehnologiju koja automatski isključuje benzinski motor kada je vozilo zaustavljeno, kao na semaforima, i ponovno ga pokreće kada je potrebno kretanje, čime se izbjegava nepotrebna potrošnja goriva.
 3. Električni motor hibrida pruža dodatnu snagu prilikom ubrzanja, omogućujući manju upotrebu benzinskog motora, što rezultira manjom potrošnjom goriva.

Kako hibridni automobili pomažu očuvanju okoliša?

Ekološki utjecaj hibridnih automobila je značajan:

 1. Smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima i optimizacijom potrošnje goriva, hibridi direktno doprinose smanjenju emisije stakleničkih plinova, posebno ugljičnog dioksida (CO2), koji je glavni uzrok globalnog zatopljenja.
 2. Smanjenjem emisije štetnih plinova poput dušikovih oksida (NOx) i čestica, hibridi pomažu u poboljšanju kvalitete zraka u urbanim sredinama.
 3. Plug-in hibridi nude dodatnu prednost jer se mogu voziti na čistu električnu energiju za svakodnevne kratke relacije, što potpuno eliminira emisiju iz ispušnih plinova tijekom tih vožnji.
 4. Upotreba regenerativnog kočenja znači manje trošenje kočnica, što rezultira manjim količinama otpada i zagađivača.

Kroz cijeli životni ciklus, od proizvodnje do recikliranja, hibridni automobili imaju potencijal za znatno manji ekološki otisak u usporedbi s konvencionalnim vozilima.

Je li hibridni automobil pravi izbor za vas?

Prije nego što se odlučite za hibrid, razmislite o svojim potrebama, prostoru, troškovima i logistici. Ako imate dug put do posla ili često putujete na duge staze, hibrid bi mogao biti dobar izbor za vas.

Hibridni automobili nude brojne prednosti, ali i dolaze s određenim kompromisima. Pri odabiru pravog hibridnog vozila za sebe, razmislite o svojim voznim navikama, pristupu punjenju i osobnim preferencijama.

Svaka vrsta hibrida nudi različite prednosti, pa je važno odabrati onu koja najbolje odgovara vašem načinu života. Učinkovitost, ekološka prihvatljivost i troškovi samo su neki od faktora koje trebate uzeti u obzir prije donošenja odluke o kupnji.

Ako imate nedoumice koji hibrid odabrati, u auto kući Suzuki Antares Centar u Zagrebu rado ćemo vam pomoći da izaberete pravi automobil za vas.