Kupnja novog automobila može biti među najvećim kupnjama koje ćete obaviti u životu pa želite biti sigurni da ćete to učiniti kako treba. Jasno vam je da s novim automobilom dobivate originalno jamstvo proizvođača, najnovije sigurnosne sustave i posljednju tehnologiju motora, a posebno vam je zadovoljstvo što ćete biti prvi vlasnik automobila u savršenom stanju. Međutim, postoje brojne razlike u ponudama svakog proizvođača pa želite biti sigurni da ćete odabrati pravi automobil za sebe. Ako ne razumijete što tražite ili što dobivate sa svojim novim automobilom, mogli biste na kraju kupiti nešto što zapravo ne zadovoljava vaše potrebe. Ne biste htjeli kupiti mali automobil ako trebate vući brod, zar ne? Potrebno je malo istraživanja i smjernica kako biste bili sigurni da idete u pravom smjeru, pa odakle početi?

Kako prepoznati vrstu vozila koja će odgovarati vašem životnom stilu?

Veliki, mali, okrugli, uglasti, bijeli, crveni – doslovno postoji oblik, veličina i boja za svakoga. Bez obzira na vizualnu privlačnost, morate dobro razmisliti za što ćete zapravo koristiti automobil. Novi automobil trebate izabrati u skladu s vašim načinom života, a ne samo prema izgledu.

Trebate li puno mjesta za prevoziti djecu, sportsku opremu ili kućne ljubimce? Možda morate prevoziti gomilu stvari za posao, vući brod ili možda nositi skije?

Ako često putujete autocestom mogli biste razmisliti o sigurnosnoj opremi poput nadzora mrtvog kuta ili upozorenja o napuštanju prometne trake. Ako ste visoki, obvezno morate pronaći automobil sa dovoljno visokim krovom i teleskopski prilagodljivim upravljačem. Je li vam ugodnije voziti s ručnim ili automatskim mjenjačem? Trebate li auto s nešto više snage za dulja putovanja ili gradsku jurilicu s malim motorom? Jesu li vam niska potrošnja goriva ili niske emisije CO2 najvažnije značajke? Odabir najboljeg automobila koji možete dobiti za vaš novac znači da će vam ostati više novaca u džepu za druge stvari, ne samo za gorivo.

Svi su ovi faktori ključni za pronalazak prave vrste automobila, a to su i kritične točke koje će odrediti njegovu cijenu. 

Kada već govorimo o cijeni, morate biti svjesni da uz kupnju automobila dolaze i stalni troškovi. Osim na troškove goriva ili struje, koji mogu varirati ovisno o tipu automobila te koliko ga često i daleko vozite, morate računati i na troškove održavanja i popravaka kako bi uvijek sve funkcioniralo kako treba, a tu je i osiguranje automobila.

Uzmite u obzir troškove koje si možete priuštiti, kao i vaš životni stil i procijenite koji bi vam automobil najviše koristio. Ako ste uglavnom u gradu s ograničenim prostorom za parkiranje i vozite na kratke udaljenosti – izaberite mali auto. U suprotnom, ako vam treba veće vozilo sa više prostora za obitelj, off-road putovanja ili trebate vući veliku prikolicu, onda bi SUV bio puno bolja opcija.

Mali automobil ili SUV?

Primijetili ste nekoliko automobila na cesti čiji izgled vam se sviđa. No, prije nego se zaputite u autosalon bilo bi ih dobro malo detaljnije istražiti. Kako biste osigurali da ćete dobiti najveću vrijednost za vaš novac morate prvo znati što stvarno želite.

Veliki SUV-ovi i crossoveri se sve češće vide na hrvatskim cestama, no nije tako oduvijek bilo. U ne tako dalekoj prošlosti prvi izbor vozača su bili mali gradski automobili, zbog svoje relativno povoljne cijene i niskih troškova održavanja. To su bili osobito bitni faktori koje je trebalo uzeti u obzir u doba kada je platežna moć bila bitno manja, a troškovi uvoza i carine su predstavljali veliki trošak, pogotovo u razdoblju gospodarske krize. Iako su danas crossover i SUV automobili najpopularniji, mali automobili mogu biti bolji izbor zbog svojih specifičnih prednosti.

Kako vam mali automobili mogu olakšati život:

Njihova nabavna cijena je niža

Trošak vlasništva im je niži jer održavanje, servisiranje i osiguranje ima niže troškove

Lakši su za parkiranje i manevriranje

Najnoviji dizajni vozila nude zapanjujuće mnogo prostora za putnike

Stanu u vašu garažu tako da imate mjesta za druge stvari koje trebate

Imaju nižu potrošnju goriva i imaju niže emisije CO2, što smanjuje zagađenje okoliša

Unatoč svim prednostima malih automobila, oni ipak nisu prikladni za svakoga. Ako vam treba vozilo s više prostora ili pogonom na sva četiri kotača radi sigurnosti u lošim uvjetima na cesti, onda je SUV bolji  izbor za vas. Pročitajte ovdje kako odabrati najbolji SUV za vaše potrebe.

Ako razmišljate o kupovini novog automobila i niste sigurni koji je pravi za vas, posjetite autosalon Suzuki Antares Centar u Zagrebu već danas. Nazovite naše prodajne predstavnike na telefon 01 5540 080 za najbolji savjet pri kupnji novog automobila.