VANBRODSKI MOTORI

Vanbrodski motor je samostalna jedinica montirana na krmenom zrcalu vašeg broda. Zbog jednostavne ugradnje i demontaže često ga preferiraju nautičari koji žele bolje iskoristiti trup broda te imati na raspolaganju najnoviju pogonsku tehnologiju. 

Vanbrodski motori se mogu naći u raznim izvedbama, a nova tehnologija se kreće prema motorima s elektroničkim ubrizgavanjem goriva i četverotaktnim motorima.

UNUTARNJI MOTORI (UGRAĐENI)

Unutarnji motori su uglavnom uvijek bili četverotaktni motori. U posljednjih nekoliko godina postali su dostupni s elektroničkim ubrizgavanjem goriva.

Budući da su unutarnji motori sastavni dio broda, obično će oduzeti više prostora kokpitu od vanbrodskog. Estetski su prihvatljiviji jer su izvan vidokruga i zatvoreni su u akustično podstavljenoj kutiji motora koja smanjuje zvukove rada i buku.

ŠTO SE VIŠE ISPLATI?

U početku su unutarnji motori jeftiniji od vanbrodskih motora. Međutim, naknadna ugradnja motora radi povećanja snage može biti skuplja zbog dodatnih troškova rada pri ugradnji unutarnjeg motora.

Redovno održavanje je općenito jeftinije za vanbrodski motor nego za unutarnji. To je uglavnom zato što je za unutarnji motor potrebno više dijelova za podešavanje. Osim toga, ako je u brod ugrađen unutarnji motor velike snage, pristup za obavljanje redovnog održavanja može biti teži i skuplji zbog veličine motora.

Ako kupujete relativno kasno u sezoni i ne želite čekati da se vaše plovilo proizvede, izvedba s vanbrodskim motorom je možda bolji izbor jer ga možete pokretati s bilo kojom markom motora koju želite. Ako birate brod s unutarnjim motorom, vaš izbor će biti ograničen na ono što trgovac ima na zalihi.

 

Zatražite savjet od naših stručnjaka u Suzuki Antares Centru u Zagrebu kako biste saznali koji vanbrodski motor je najbolji za vaše plovilo. Nazovite nas na +385 1 5540 090 ili nam pošaljite e-mail na prodaja@suzuki-antarescentar.hr.