Sigurnost naše djece uvijek nam je na prvom mjestu, a jedno od mjesta gdje se to posebno ističe jest automobil. Djeca su najdragocjeniji „teret“ koji ćemo ikada prevoziti, stoga je važno osigurati da su pravilno i sigurno smještena u automobilu. U ovom ćemo blogu istaknuti neke ključne savjete i preporuke kako bi vaša vožnja s djecom bila što sigurnija.

Dječje sjedalice: Izbor i postavljanje

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je odgovarajuća dječja sjedalica. Zakon u mnogim zemljama, uključujući Hrvatsku, zahtijeva da djeca do određene dobi ili visine budu u dječjim sjedalicama. No, nije dovoljno samo imati sjedalicu – važno je da je ona odgovarajuća za dobi, visinu i težinu vašeg djeteta, te da je pravilno postavljena.

Dječje sjedalice dijele se na nekoliko grupa, ovisno o težini djeteta. Pravilna instalacija sjedalice je ključna, stoga uvijek slijedite upute proizvođača. Ne zaboravite da se sjedalica mora redovito provjeravati i prilagođavati kako dijete raste.

Pravilan smještaj djeteta

Djeca mlađa od 12 godina trebaju sjediti na stražnjim sjedalima. Ovo je zato što su prednja sjedala izložena riziku od ozljeda koje mogu uzrokovati zračni jastuci. Najsigurnije mjesto za dječju sjedalicu je srednje stražnje sjedalo.

Sigurnosne značajke automobila

Kada birate automobil, vodite računa sigurnosnim značajkama koje pomažu u zaštiti vaše djece. Na primjer, svi Suzuki automobili dolaze s naprednim zračnim jastucima i sustavima vezanja, koji pružaju dodatnu zaštitu u slučaju sudara. Također, svi modeli uključuju sigurnosne sustave kao što su ABS (sustav protiv blokiranja kočnica) i ESP (program stabilnosti vozila), koji pomažu vozačima da održe kontrolu nad vozilom u teškim uvjetima vožnje. Jedna od najvažnijih sigurnosnih značajki koja se standardno nalazi u Suzuki modelima je sustav za automatsko kočenje koji pomoću kamere i laserskog senzora upozorava ili uključuje kočenje kako bi spriječio sudar.

Ponašanje u automobilu

Učite djecu pravilima ponašanja u automobilu. Pojasnite im da ne smiju ometati vozača, da trebaju ostati sjediti i biti vezani tijekom vožnje, te da ne smiju bacati stvari unutar vozila. Osim toga, djeca ne bi smjela otvarati vrata ili prozore bez dozvole odrasle osobe.

Nikad ne ostavljajte dijete samo u automobilu

Nikada ne ostavljajte dijete samo u automobilu, ni na trenutak. Temperatura unutar parkiranog automobila može se jako brzo povećati, čak i ako su prozori malo otvoreni. To može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i smrt djeteta.

Pripremite se za putovanje

Planirajte putovanja unaprijed, posebno duže vožnje. Osigurajte da imate sve što je potrebno, uključujući grickalice, vodu, igračke ili dodatne pelene. Redovito pravite pauze kako bi djeca mogla protegnuti noge, pojesti i otići na toalet.

Sigurnost na cestama je odgovornost svih nas, a kada je riječ o najmlađima, ta je odgovornost još veća. Ne zaboravite: vaš automobil je produžetak vašeg doma. Kao što biste učinili sve da vaš dom bude sigurno mjesto za vašu djecu, isto tako se pobrinite da vaš automobil bude jednako siguran.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da svoju djecu sigurno prevozite automobilom, bez obzira na to kamo idete. U autosalonu Suzuki Antares Centar, naša stručna ekipa je uvijek tu da vam pomogne odabrati pravi model za vašu obitelj te će vam pružiti sve potrebne informacije o sigurnosti vozila. Jer za nas, sigurnost vaše djece nije samo značajka, već je naša obveza i prioritet.

Posjetite nas u Suzuki Antares Centar autosalonu u Zagrebu, Samoborska 222a ili nas nazovite na 01/5540 090 za više informacija.