Prilikom kupovine novog automobila uzmite u obzir koliko vremena provodite za volanom, hoće li se novi automobil uklopiti u vaš stil vožnje, ali i kako će zadovoljiti vaše svakodnevne potrebe.

Teško je donijeti odluku samo na temelju pregleda automobila izloženih u autosalonu. Automobil morate doživjeti u akciji, na otvorenoj cesti ili na ulicama kojima biste inače vozili. Ovih nekoliko savjeta pomoći će vam da, jednom kada stavite potpis na ugovor i službeno postanete vlasnik, to definitivno bude pravi automobil za vas.

Prije nego što počnete

Nakon što ste istražili sve vrste automobila, modele, verzije i specifikacije koje želite i suzili izbor na nekoliko potencijalnih modela, vrijeme je da dogovorite posjet autosalonu i naručite se za probnu vožnju.

Isprobajte sve automobile na popisu od prvog do zadnjeg

Ako uspoređujete različite modele, najbolje bi bilo isprobati ih odmah, jedan za drugim, bez vožnje vlastitog automobila između probnih vožnji. To vam omogućuje da iskustva vožnje različitih modela usporedite dok su vam još svježa.

Pregledajte izložbeni automobil u salonu

Uzmite si dovoljno vremena kako biste pregledali vanjštinu i unutrašnjost automobila prije nego što ga provozate. Napravite nekoliko krugova oko vozila, otvorite i zatvorite vrata, sjednite na stražnje sjedalo, suvozačko sjedalo i vozačko sjedalo. Ako koristite dječje autosjedalice, instalirajte ih straga kako biste se uvjerili koliko se dobro uklapaju. Provjerite da li se prtljažnik jednostavno otvara i zatvara, je li dovoljno velik i dovoljno nizak te hoćete li moći smjestiti unutra neku specifičnu prtljagu ili predmet koji imate.

Udobno se smjestite

Zauzmite svoje mjesto na vozačkom sjedalu. Provjerite možete li pročitati sve instrumente, imate li dovoljno prostora za noge, možete li prilagoditi visinu sjedala i pojasa prema vašim željama, kao i upravljač te središnji i bočne retrovizore. Ne žurite se da obavite probnu vožnju jer je ovo vaša prilika da se sa sigurnošću uvjerite da je to pravo vozilo za vas.

Razmotrite preporučenu rutu probne vožnje 

Ako vozite probnu vožnju u okolici autosalona, možda ne poznajete ceste u tom području. Prodavači obično imaju svoj preporučeni probni krug sa različitim uvjetima vožnje i cestama. Kako bi vam objasnio sve značajke i aspekte na koje trebate paziti na probnoj vožnji, prodavač će često odvesti prvi dio. Iako je to je uobičajena praksa, slobodno mu napomenite ako želite sami odvesti kompletnu vožnju. Zapamtite da iskustvo treba ispuniti vaša očekivanja.

Ciljajte na 30 minuta vožnje

Probna vožnja trebala bi trajati oko 30 minuta, a ako možete sami birati rutu, isplanirajte je unaprijed. Preporučamo da isprobate automobil na sličnim cestama po kojima inače vozite te da isprobate parkiranje, okretanje i vožnju unatrag.

Probna vožnja kod kuće ako je moguće 

Najpoznatije ceste su one oko vašeg doma ili radnog mjesta pa bi najbolje bilo tamo isprobati vaš potencijalni automobil iz snova. Probna vožnja kod kuće daje vam priliku da procijenite kako se auto ponaša na cestama koje su vam najpoznatije. Pitajte prodavača dolazi li to u obzir jer to nije uvijek moguće organizirati, pogotovo ako živite daleko od autosalona.

Vozite automobil onako kako biste inače vozili

Ovo je vaša prilika da automobil prođe kroz sve brzine, da poslušate zvuk automobila i osjetite kako funkcionira u stvarnom svijetu.

Ne zaboravite:

Voziti se raznim cestama.

Voziti u različitim prometnim uvjetima.

Testirati rukovanje, ubrzavanje, kočenje i skretanje.

Isprobati parkiranje, vožnju unatrag i okretanje na uskim mjestima.

Razmisliti o uobičajenim stvarima koje radite i imate u automobilu.

Ako inače slušate radio dok vozite, isprobajte radio. Ako ste navikli konzumirati napitke u automobilu, potražite jesu li držači za čaše prikladno postavljeni. Čak i ako poznajete ceste kojima se vozite, testirajte sustav satelitske navigacije ako je instaliran. Ako imate malo garažno mjesto, odvezite auto doma i parkirajte ga u garažu kako biste bili sigurni da stane i da možete otvoriti sva vrata.

Isprobavanje raznih značajki automobila daje vam priliku da uočite sve što bi vam moglo smetati u budućnosti. Na primjer, ako se sada ne uspijevate udobno smjestiti, možete biti sigurni da će to postati još puno gore kada zapnete u prometu ili krenete na dugo putovanje.

Oslobodite svoj um od ometanja

Dok vozite probnu vožnju, usredotočite se na to kako osjećate automobil i pokušajte ne misliti na e-poštu koju trebate poslati, kruh koji ste zaboravili kupiti ili pregovore o cijeni za vaše staro vozilo. Vaš novi auto će biti vaš pouzdani partner pa se morate pobrinuti da ga kupujete iz pravih razloga.

Nakon probne vožnje

Završili ste probnu vožnju i vratili auto u salon. Prodavač će pitati ‘Kako je prošla probna vožnja?’ Budite iskreni i otvoreni jer su oni tu da vam pomognu.

To je također prilika da postavite sva pitanja koja imate, kao što su:

Kojih značajki možda nisam svjestan?

Što sve uključuje jamstvo proizvođača?

Kolika je kamatna stopa ako se odlučite za financiranje?  

Postoje li naknade ili dodatni troškovi za kupnju novog automobila?

Postoji li servisni plan i koji su intervali?

Koji su dodaci dostupni?

Najvažnije od svega – ne žurite s donošenjem odluke. Obavite onoliko testnih vožnji koliko vam je potrebno i pogledajte sve svoje dostupne opcije. Nema pritiska kada je u pitanju tako važna kupnja. Uzmite si vremena i donesite konačnu odluku nakon što budete potpuno zadovoljni.

Naručite se za probnu vožnju i isprobajte Vaš Suzuki iz snova u Suzuki Antares Centar autosalonu u Zagrebu. Nazovite nas na 01/ 5540 080 ili pošaljite e-mail na prodaja@suzuki-antarescentar.hr