Većina vozača koji se odluče za ekonomična vozila s niskom potrošnjom goriva čine to kako bi mogli bolje iskoristiti svoj novac, ali također i kako bi smanjili svoj ugljični otisak. U sadašnjoj ekonomskoj situaciji sa podivljalim cijenama goriva, mnogi vozači traže načine kako bi uštedjeli na troškovima prijevoza. Dobra vijest je da za uštedu novca na vašem vozilu postoji još nešto osim nabavne cijene, a ovi savjeti mogli bi vam uštedjeti malo bogatstvo.

VOZITE GLATKO

Mirna i dosljedna vožnja jedan je od najpouzdanijih načina za uštedu na troškovima goriva – to stvarno pomaže. Utrkivanje od jednog semafora do drugog ne štedi vam vrijeme i samo troši gorivo, kočnice i gume puno brže. To ne znači da se morate držati spore trake, samo obratite pozornost na to kako vozite i vježbajte da vožnja bude što glatkija.

GASITE U LERU

Mnogi vozači troše stotine litara (i kuna) goriva svake godine, jednostavno zato što drže upaljen motor u praznom hodu kada to nije potrebno. Neki čak isključuju start-stop funkciju kako im se motor ne bi gasio dok stoje. Čekate da djeca uđu u auto? Ugasite motor, čak i ako čekate samo dvije minute. Te minute se zbrajaju, a motor u praznom hodu troši puno goriva. Osim toga, nepotreban rad u praznom hodu štetan je za okoliš.

NE PALITE KLIMU

Možda to nije jako važno tijekom zime, ali tijekom ljeta bilo bi korisno razmisliti o tome da vas klima-uređaj košta puno goriva. Bez obzira koji automobil vozite, uključivanje klime povećat će vašu potrošnju goriva. Kako biste uštedjeli, pokušajte štedljivo koristiti klima uređaj tako da ohladite automobil, a zatim isključite klimu do kraja vožnje. Iznenadit ćete se koliko dugo unutrašnjost ostaje hladna.

NE SA ISPUHANIM GUMAMA

Auto gume su veliki izdatak sam po sebi, ali vas mogu koštati još puno više novca ako se ne drže na ispravnom tlaku. Stvorite naviku provjeravanja tlaka u gumama kad god punite gorivo, ali i tijekom vožnje. Nedovoljno napumpane gume dodaju značajno trenje, što znači da motor mora jače raditi i da troši više goriva. Redovite provjere mogu vam uštedjeti mnogo novca.

Također, ako vaš automobil provodi puno vremena u garaži, provjerite gume barem jednom mjesečno, jer bi moglo doći do sporog curenja zraka ili stvaranja malih pukotina, čak i kada se kotači stalno ne kotrljaju.

DRŽITE GA RAVNO

Dok usavršavate umjetnost glatke vožnje (točka 1), vodite računa o poravnanju kotača. Ako volan primjetno vuče na jednu stranu, morate provjeriti geometriju kotača. Baš kao i kod tlaka u gumama, neispravno poravnanje kotača povećava trenje i povećava potrošnju goriva. Također će uzrokovati brže trošenje guma, što znači da ćete češće kupovati nove gume.

Ako kasnite na servis sa vozilom, preporučljivo je provjeriti osnove, osobito ako morate na cestu, a naručeni ste na servis tek za nekoliko tjedana.

IZGUBITE TEŽINU

Znate li točno što sve vozite u prtljažniku ili držite razbacano po autu? Vodite računa da dodatna težina povećava potrošnju goriva i košta puno novca. Dobra je navika svaki tjedan pospremiti automobil jer se sve te stvari koje nepotrebno vozite na kraju zbrajaju. Ne samo da ćete pronaći ‘blago’ za koje ste mislili da je zauvijek izgubljeno, već ćete na koncu imati više novca za trošenje.

A u ovim danima hiper-sanitarnih uvjeta, uklanjanje nereda je samo još jedna sigurnosna mjera koja osigurava da se površine uvijek lako čiste.

KVALITETA SE RAČUNA

Bez obzira je li vaš automobil star 20 dana ili 20 godina, kvalitetni dijelovi čine veliku razliku. Pobrinite se da servisirate i popravljate vaš automobil samo u ovlaštenom servisu i uštedjet ćete mnogo problema i novca. Kvalitetni dijelovi mogu koštati više (ne uvijek), ali će trajati mnogo dulje i držat će vaše vozilo u dobrom stanju. Zamjenski dijelovi loše kvalitete mogu čak uzrokovati kvar drugih dijelova na vozilu, uzrokujući lančanu reakciju troškova koji su se mogli izbjeći.

Sve gore navedene točke mogu se same po sebi činiti nevažnim, ali kada ih sve zbrojite, ovih sedam savjeta može vam pomoći uštedjeti mnogo novca.

Kako biste saznali više o održavanju vašeg automobila i smanjenju troškova, posjetite auto salon Suzuki Antares Centar Zagreb i posavjetujte se sa našim certificiranim stručnjacima.